Blog Post Image

Ver elini Karadeniz.. Amasya, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize, Artvin, Samsun, Kastamonu, Safranbolu..

Türkiye'nin her bir yanı ayrı bir cennet, fakat Karadeniz bölgesi bambaşka bir güzellik. Bu hafta, arkadaşım Ebru ile beraber Karadeniz'i gezmeye başladık ve ilk gezi noktamız ise Orta Karadeniz Bölgesi'nde yer alan Amasya ilimizdeyiz.

AMASYA

Orta Karadeniz Bölümü’nde yer alan Amasya, Anadolu'nun eski yerleşim alanlarından biridir. Tarihi 8 bin 500 yıl öncesine dayanan ve 14 medeniyete ait çok sayıda esere ev sahipliği yapan Amasya, adeta bir açık hava müzesini andırıyor.

ORDU

Amasya'dan sonraki rotamız Ordu oldu. Ordu'ya gelirken Ünye'de bulunan Orman Bakanlığı'na ait Çınarsuyu Tabiat Parkı'nda çadırda konakladık. Ertesi gün ise Ordu'da bulunan dostlarım Özay Çayırezmez ve Zeki Çayırezmez ile görüştüm. Ayrıca Ünye Turizm Danışma Bürosu sorumlusu Arkeolog Ali Rıza Nal'ı ziyaret ederek, Ünye ve Ordu hakkında kendisinden bilgi aldık. Ünye'den ayrılmadan önce halk arasında Ayanikola olarak bilinen, Ünye'de bulunan küçük bir yarımada olan Ayanikola Kilisesi'ni uzaktan gördük. Üstünde, çevre duvarlarının kalıntıları ile kilise olduğu bilinen eski bir yapının kalıntıları vardı. Ordu'ya doğru devam ederken Ordu'nun Fatsa ile Perşembe ilçeleri arasında kalan küçük bir yarımadanın üzerinde bulunan Yason Kilisesi ile Yason Feneri'ni gördük. Burun üzerinde yer alan kalıntılar, geçmişte burada büyük bir kasabanın varlığını gösteriyordu. Buradaki kilise yıkıntısı, kasabanın en büyük dini ayin yerlerinden biriymiş. Bugünkü son noktamız ise Perşembe ilçesinin en önemli tarihi unsurlarından biri olan Hoynat Adası oldu. Eskiden gemicilerin depo ve sığınak olarak kullandıkları tahmin edilen Hoynat Adası, ayrıca martı ve karabatak kuşlarının yaşadığı kuş cennetiymiş ve tepeli Karabatakların Türkiye’de tek yuva yaptığı yer olarak biliniyormuş. Ordu'da da bir gece çadırda konakladıktan sonra ertesi sabah teleferik ile Boztepe'ye çıktık. Karadeniz’in ve Ordu’nun eşsiz manzarasını tepeden izleme imkanı veren Boztepe, bizlere görsel bir şölen sundu.

GİRESUN KUZALAN ŞELALESİ VE MAVİ GÖL

Ordu'dan sonra rotamızı fındığın başkenti Giresun'a çevirdik ve Dereli ilçesinde doğal güzelliğiyle dikkati çeken Kuzalan şelalesine gittik. Taşpınar Deresi üzerinden yaklaşık 20 metreden Aksu Deresi'ne dökülen Kuzalan Şelalesini gördükten sonra Göksu Deresi’ndeki büyüklü küçüklü dört gölden oluşan Mavi Göl'e vardık. 482 hektarlık alandaki şelaleleri, gölleri, akarsuları ve subasar ormanlarıyla dikkati çeken Kuzalan Tabiat Parkı’nın önemli kaynak değerleri arasında yer alan Mavi Göl, yaz mevsiminde aldığı turkuaz rengiyle ve doğal güzelliğiyle bizleri kendine hayran bıraktı. 

TRABZON SÜMELA MANASTIRI

Ardından Trabzon'a vardık ve Akçaabat Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı İsmail Bulut ve Başkan Yardımcısı Aydın Hurmacı'nın misafiri olduk. Ertesi sabah ise Türkiye'nin en önemli tarihi, turistik ve inanç turizmi merkezlerinden olan Trabzon'un Maçka ilçesindeki Sümela Manastırı'nı gezdik. 2016 yılından itibaren restorasyonda bulunan ve ziyarete kapalı kalan manastır, 5 yıllık aranın ardından Temmuz ayında yeniden ziyarete açılmıştı. Bizde Trabzon'a geldiğimizde Sümela Manastırı'nı ziyaret edelim istedik. Trabzon'da ayrıca ilin önemli simgelerinden Ayasofya Müzesi ve Atatürk köşkünü gördük. Akşamında yeniden Trabzon'da konaklayarak ertesi gün Rize'ye devam ettik.

RİZE HAREMTEPE (ÇEÇEVA) KÖYÜ

Karadeniz'in incisi Rize'nin Çayeli ilçesine bağlı bir köy olan Haremtepe olarak da bilinen Çeçeva Köyü'ne gittik. Çay tarlaları ve yemyeşil doğasıyla bizleri karşılayan köyde kendimizi çay tarlasına attık ve çay hasadı yapmanın keyfini yaşadık. Ardından alışverişimizi yaparak Ayder Yaylası'na devam ettik ve 2 gece konakladığımız Ayder Camping'e vardık. Çadırımızı kurduktan sonra akşam yemeğimizi hazırladık ve çayımızı demleyerek yayla havasının tadını çıkardık. 

RİZE ZİL KALE

Ertesi sabah kahvaltımızı yaptıktan sonra yayla turlarına katıldık. Turumuz esnasında Rize’nin Çamlıhemşin ilçesinde Fırtına Deresi’nin batı yamaçları üzerine kurulu olan ve bölgenin en dikkate değer eserlerinden birisi olan Zil Kale'yi gezdik. Kalenin deniz seviyesinden 750 metre yükseklikte, dere yatağından ise 100 metre yükseklikte oluşu stratejik önemini arttırmakta, doğal bir savunma hattı oluşturmaktadır. 

RİZE POKUT YAYLASI VE SAL YAYLASI

Ardından ise zorlu bir yolculuğun ardından 2032 metre yükseklikte yer alan Pokut Yaylası 2070 metre yükseklikte yer alan Sal Yaylası'na çıktık. Özgün mimarisiyle ilgi çeken Pokut Yaylası, sisli manzaraları ve otantik ahşap evleriyle masalsı manzaralar sunarken, kendinizi adeta bir Avrupa köyünde hissedeceğiniz yerleşim yapısıyla dikkat çeken Sal Yaylası da tamamı ahşap olan evlerin uyumuyla görülmeye değer. Bugünü ise 2700 rakımlı Huser Yaylası'nda günü batırarak tamamladık, günbatımı muazzamdı. 

ARTVİN

Ertesi gün ise Artvin'e devam ederek Arhavi Çifte Köprü ile Mençuna Şelalesi'ni gezdik. Akşamında Borçka Karagöl'e giderek çadırda konakladık.

SOSYAL MEDYA HESAPLARIM

► Web: http://www.edizverdioglu.com.tr/

► Instagram: https://www.instagram.com/edizverdioglu/

► Twitter: https://twitter.com/edizverdioglu/

► Facebook: https://www.facebook.com/edizverdioglu/