Blog Post Image

Manisa - Uşak

Merhabalar. Bu hafta rotamızı Manisa ve Uşak illerine çevirdik. İlk durağımız Tarihi dokusuyla 'Şehzadeler şehri' Manisa'nın Salihli ilçesinde bulunan Sardes Antik Kenti oldu. Antik kent gezimiz sonrası Manisa'nın Kula ilçesinde zamana karşı direnen, Osmanlı ve Rum mimarisinin güzel örneklerinin yer aldığı tarihi Kula evleri arasında huzur dolu bir gezi yaptık. İkinci günümüzde ise gezimize Kuladokya'da devam ettik. Yanlış duymadınız, Kapadokya değil “Kuladokya”. Nedir derseniz, çok fazla bilinmese de bu bölgede tamamen doğal, Kapadokya benzeri, müthiş kaya oluşumları, peribacaları var. Gördüğünüzde inanamayacağınız güzellikteki bu kaya oluşumları, şiddetli sağanaklar, kuvvetli rüzgârların gevşek yapılı kayaları aşındırması sonucu oluşmuş jeomorfolojik şekiller.

SARDES ANTİK KENTİ

Manisa'nın Salihli ilçesinde yer alan Sardes Antik Kenti, Lidya bölgesinde yer alan antik kentlerden birisidir. Anadolu'da bulunan ve kurulmuş olan uygarlıklardan biri olan Lidyalılar'a başkentlik yapan Sardes Antik Kenti, tarihteki en ünlü yollardan biri olan kral yolunun da başlangıcı olarak kabul edilmektedir. Bundan dolayı jeopolitik konumu bir hayli önemlidir. Korunmayı başararak günümüze kadar gelmiş olan kentin kalıntıları, tarihte paranın ilk basıldığı yer olması nedeniyle oldukça önemli bir konuma sahiptir. Antik dünyanın da önde gelen şehirlerinden biri olan bölge, tamamen Lidya Uygarlığı ile doğrudan bağlantılı olan tek şehir olarak bilinmektedir.

TARİHİ KULA EVLERİ

Manisa'nın Kula ilçesinde Osmanlı ve Rum mimarisinin güzel örneklerinin yer aldığı, kendine has cumbalı konakları, camileri, çukur çeşmeleri, hanları, hamamları, Rum evleri ve kiliseleri ile Ruhban Okulu'nun da dahil olduğu binlerce tarihi yapıya ev sahipliği yapan Kula evleri zamana karşı direniyor. Az sayıda evin restore edilerek hayata kazandırıldığı Kula'da, maalesef birçok bina yıkılma tehlikesi yaşıyor. Değerli mimari örneklerin yer aldığı ve açık hava müzesini andıran görüntüsü ile günümüze kadar ulaşan tarihi Kula evlerinin birçoğuna yıkılma tehlikesine karşı asılan uyarı levhaları dikkat çekiyor.

KULADOKYA PERİ BACALARI

Ülkemizde peri bacalarının sadece Kapadokya’da olmadığını biliyor muydunuz? Manisa‘nın Kula İlçesi’nde bulunan Kuladokya Peri Bacaları, İzmir-Ankara karayolundaki volkanik arazide yer alıyor. Yanlış duymadınız, Kapadokya değil Kuladokya. Çok fazla bilinmese de bu bölgede tamamen doğal, Kapadokya benzeri, müthiş kaya oluşumları, peribacaları var. Hangi yılda meydana geldiği bilinmeyen, fakat gördüğünüzde inanamayacağınız güzellikteki bu doğa harikasının şiddetli sağanaklar, kuvvetli rüzgârların gevşek yapılı kayaları aşındırması sonucu oluştuğu biliniyor.

UŞAK TAŞYARAN VADİSİ

Doğa tutkunlarının Uşak'taki uğrak yeri olan Taşyaran Vadisi, İzmir-Ankara karayolunda yer alıyor. Yüzlerce yılda oluşmuş girintili çıkıntılı kayalıkları ve bitki örtüsüyle doğaseverlerin bölgedeki en önemli uğrak yerleri arasında bulunan kayalıklarıyla ünlü Taşyaran Vadisi, son yıllarda fotoğraf tutkunları ve doğaseverlerin ilgi odağı. Vadi boyunca girintili çıkıntılı kayalıklar, turuncuya çalan renkleriyle ziyaretçilerine eşsiz bir manzara keyfi sunuyor.

BLAUNDUS ANTİK KENTİ

Uşak'ın Ulubey ilçesinde bulunan ve Büyük İskender’in Anadolu seferinden sonra Makedonya’dan gelenler tarafından bugünkü Ulubey Kanyonu'nun içine kurulan Blaundus Antik Kenti, derin vadilerle çevrili bir yarımada üzerinde yer alıyor. Döneminin sınır kalesi konumunda olduğu için önemli bir yere sahip olan Blaundus Antik Kenti, diğer şehirler gibi deniz veya nehir kıyısına değil, derin vadinin ortasındaki bir tepenin üzerine kurulmuştur. Helenistik dönemin izlerini taşıyan kentte kale, tapınak, tiyatro, stadyum ve mezarlıklar bulunuyor.

SOSYAL MEDYA HESAPLARIM

► Web: http://www.edizverdioglu.com.tr/

► Instagram: https://www.instagram.com/edizverdioglu/

► Twitter: https://twitter.com/edizverdioglu/

► Facebook: https://www.facebook.com/edizverdioglu/