Blog Post Image

İzmir Değirmendere Malta Şelalesi, Klaros Antik Kenti, Teos Antik Kenti, Eski Foça, Çeşme

Merhabalar. Bu haftaki gezi rotamız güzel İzmir oldu. İzmir ilinde Menderes, Seferihisar, Foça ve Çeşme ilçelerini gezdik. İzmir'in doğal, kültürel, tarihi ve turistik gezi alanlarını bu videomuzda izleyebilirsiniz.

DEĞİRMENDERE MALTA ŞELALESİ

İzmir ilinde en geniş yüzölçümüne sahip olan Menderes ilçesinde görülmeye değer farklı birçok yer bulunuyor. Değirmendere de bu yerlerden biridir. Doğal güzellikler ile çevrili bu yerde görülecek oldukça güzel bir şelale bulunmaktadır. Malta şelalesi olarak bilenen bu doğal güzellik, Değirmendere köyünde mutlaka görmeniz gereken yerler arasındadır. Oluşturduğu minik gölün rengi muazzamdır. Gaziemir üzerinden Menderes yolunu takip ederek Gümüldür yolu üzerinden Değirmendere ayrımına giriyorsunuz. Bu ayrım Değirmendere köyünün içerisinden geçerek sizi Tahtalı barajına ulaştıracak. Tahtalı barajına ulaştıktan sonra toprak yolu takip ederek yaklaşık 5 km sonra Malta Şelalesi'nin bulunduğu yere ulaşıyorsunuz. 

KLAROS ANTİK KENTİ

İzmir’in Menderes ilçesi Ahmetbeyli mahallesi sınırları içinde yer alan Klaros, tarihi ve turistik gezi alanlarının en çok ziyaret edildiği yerlerden biridir. Klaros, bir antik kentten çok bilicilik (Kehanet) merkezi olarak ünlenmiştir. Kendi içinde önemli ilkleri ve eserleri barındıran Klaros, yakınında bulunan 12 İyon kentinden biri olan Kolophon şehrinin bir kehanet merkezidir. 

TEOS ANTİK KENTİ

Uluslararası arkeoloji literatürü içerisinde yer alan sayılı antik kentlerden biri olan Teos Antik Kenti, İzmir’in Seferihisar ilçesi (Türkiye’nin ilk sakin şehri = Citta Slow), Sığacık Mahallesi’nde yer almaktadır. Arkaik, Roma ve Helenistik dönemlerin en önemli ticaret kentlerinden olan, antik dönemin isyankar şehri Teos, yeniden başlanan kazılarla hayranlık uyandıracak bir açık hava müzesine dönüşecek. Teos Antik Kenti, sahip olduğu özellikler ile diğer antik kentlerden ayrılan özel bir yapıdadır. Bu özellikleri arasında en çok göze çarpan tarihte ilk kez Sanatçılar Birliği'nin kurulduğu bir kent olmasıdır. Teos Antik Kenti'nin kurucusu Dioysos'un oğlu Athames olarak bilinir.

ESKİ FOÇA

Sözün gümüş, sükutun altın olduğunun farkına varanların tercihi Foça. Mavi bayraklı koyu, limanında demirli balıkçı tekneleri ve dillere destan gün batımı manzarasıyla sakinlik arayan gezginlerin uğrak yeri olan Foça, huzurun ön plana çıktığı bir tatil beldesi. Eskiden bir balıkçı kasabası olan Foça, İzmir iline bağlı sakin ve huzurlu tatil belgelerinden biri. İsmini foklardan alan ilçe, antik çağda Phokaia olan ismini zamanla değiştirerek Foça adını almış. Tarihi güzellikleri, masmavi suları ve mitolojide efsaneleriyle ünlü Foça, Eski Foça ve Yeni Foça olmak üzere ikiye ayrılmakta. Tarihi mekanlar, Eski Foça'da bulunuyor. Taşı toprağı altın olmasa da Eski Foça, köklü bir tarihe tanıklık etmiş ki, burada her daim bir arkeolojik kazıya denk gelmeniz mümkün. Yunan’dan Pers’e pek çok medeniyetten izler, Eski Foça’da hala göze çarpar.

ÇEŞME KALESİ

İzmir'de turizmin cennet köşelerinden Çeşme, tarihi ve kültürel değerlere de ev sahipliği yapıyor. Denizi, kumu, rüzgar sörfü ve doğal güzellikleriyle ünlü olan Çeşme’nin en çok ilgi gören yerlerinden biri de Çeşme Kalesidir. Tarihe meydan okuyan sağlamlığı ve duruşu, mimari yapısı, geçmişten günümüze taşıdığı kültürel izler ve tarihiyle Çeşme Kalesi; yolu Çeşme’ye düşenlerin mutlaka gidip gördüğü bir yer olma özelliği taşıyor. Hemen her köşesinde ziyaretçilerine farklı bir güzellik sunan bu kalenin içerisinde aynı zamanda bir de müze bulunuyor. Çeşme’ye giden herkesin tarihi Çeşme Kalesi’ni, üç farklı sergi salonuna sahip olan ve çok sayıda eserlerin sergilendiği Çeşme Müzesi’ni mutlaka ziyaret etmesini tavsiye ediyoruz. Bu arada kaleye girdiğinizde muhteşem Çeşme manzarasını ve burada geçireceğiniz keyifli anları fotoğraf makinesiyle ölümsüzleştirmeyi de unutmayın.

ÇEŞME SAKIZ AĞACI KORULUĞU

Çeşme'nin Çiftlikköy mevkiinde yaşayan Çeşme Sakız Ağacı, kendine has mis gibi kokusuyla Çeşme'nin en özel varlıklarından biri. Yaklaşık 6000 yıldır Çeşme'de hayatını sürdüren bu ağacın bu denli dikkat çekmesinin sebebi ise hiçbir mevsim yaprak dökmemesi ve gövdesi ile yapraklarının dışında toprağının da sakız kokması. Kırmızı renkte, küçük çiçeklere ve ufak, sivri bir meyveye sahip olan Çeşme Sakız Ağacı'nın gövdesi her yılın Mayıs ayında dikine çizilerek sıvısının akması sağlanıyor. 2-4 hafta süre ile sertleşen bu sıvıdan, kırılabilen parça ve damla şeklinde sakız elde ediliyor. Bu sakızdan da kahveler, likörler, rakılar ve kurabiyeler yapılıyor.

SOSYAL MEDYA HESAPLARIM

► Web: http://www.edizverdioglu.com.tr/

► Instagram: https://www.instagram.com/edizverdioglu/

► Twitter: https://twitter.com/edizverdioglu/

► Facebook: https://www.facebook.com/edizverdioglu/